Pištolji i revolveri

Pištolj: Crvena Zastava M70 7.65 mm

crvena zastava m70 7.65 mm 1

Pištolj kalibra 7,65mm M70 namjenjen je za uništavanje neprijateljeve žive sile vatrom u bliskoj borbi, na daljinama ne većim od 50 m. Najuspješnije dejstvo postiže se na daljinama do 30 m. Dok je na većim daljinama uglavnom neprecizan. Poluautomatsko je oružje i puni se okvirom od 8 metaka. Kada okvir nije u rukohvatu opaljenje se ne može izvršiti.

Pištolj ima slijedeće sastavne djelove:
– cijev,
– navlaku sa zatvaračem i nišanima,
– vodeću čahuru,
– povratni mehanizam,
– rukohvat,
– mehanizam za okidanje,
– okvir i
– pribor.

Rasklapanje i sklapanje Crvene zastave M70

Pištolj se rasklapa radi čišćenja, podmazivanja, zamjene neispravnih dijelova i radi obuke. Česta rasklapanja su štetna jer ubrzavaju habanje dijelova. Prije rasklapanja pištolja, mora se uvijek provjeriti da li je prazan. 

Rasklapa se sljedećim redom:

– odvojiti spojnicu: obuhvatiti prstima lijeve ruke preko navlake a desnom uzeti drveni štapić. Štapićem potisnuti oslonac povratne opruge unazad i palcem lijeve ruke povući vodeću čahuru ka sebi. Okrenuti vodeću čahuru za 180° i izvaditi je iz navlake. Pištolj uzeti u desnu ruku, povući povratni mehanizam unaprijed i izvaditi spojnicu.
– odvojiti navlaku: lijevom rukom obuhvatiti navlaku i skinuti je sa rukohvata povlačeći je unaprijed i odložiti rukohvat;
– odvojiti povratni mehanizam: navlaku uzeti u dlan lijeve (desne) ruke i prstima uhvatiti vodicu kod ispusta cijevi. Povući povratni mehanizam nagore i izvući unazad iz cjevčice.
– odvojiti cijev od navlake: kod pištolja 7,65 mm M70 cijev se odmah izvlači iz navlake;
– odvojiti mehanizam za okidanje: prstima uhvatiti za tijelo mehanizma za okidanje i izvući mehanizam iz rukohvata;
– odvojiti korice: uzeti rukohvat lijevom rukom tako da je otvor za okvir okrenut nagore  i malo nagnut ka tijelu. Šipkom iz pribora, izbijačem iz pribora puške, odvrtkom ili drugim predmetom potisnuti utvrđivač lijeve korice ulijevo i odvojiti koricu. U ruci okrenuti rukohvat tako da desna korica bude do dlana i potisnuti lijevi kraj utvrđivača korice ka sebi (ili obrnuto) i odvojiti koricu, i
– rasklopiti okvir: okvir uzeti u lijevu (desnu) ruku tako da dno bude okrenuto naviše i sa prorezom za utvrđivač dna udesno. Palac lijeve ruke postaviti na ivicu dna okvira. Odvrtkom ili drugim predmetom potisnuti utvrđivač dna naniže, a istovremeno palcem lijeve ruke dno Okvira udesno dok otvor ne prođe preko ispusta utvrđivača dna. Odložiti odvrtku, skinuti dno okvira i utvrđivač dna i izvući iz tijela oprugu donosača i donosač metaka.

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co