Mafijaške likvidacije

Najkrvavija ubistva hrvatske mafije 3

mafija_hrvatska

Vjeku Sliška smatralo se bossom klana suprotstavljenog ekipi koja je naslijedila Zlatka Bagarića. On i brat Marko ubijeni su u manje od dvije godine. Vjeko Sliško ubijen je u martu 2001. godine na Cvjetnom trgu hicem u glavu. Ubio ga je belgijski plaćenik James Cappiau.

Cappiauu je na licu mjesta presudio Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić zv. Rus, dok se još dvojicom osumnjičenih Markom Nikolićem zv. Markonijem i Samirom Ivoševićem zvanim Lupić pozabavilo hrvatsko pravosuđe.

Marko Nikolić u odsutnosti je kao supočinitelj osuđen na 30 godina zatvora, a Ivošević na 20. Vrhovni je sud presudu ukinuo i naredio ponovno suđenje. Nikolić je u ponovljenom suđenju oslobođen optužbe da je sudjelovao, jer mu se nije uspjelo dokazati da je na bilo koji način organizirao Sliškovo ubistvo niti da je bio na mjestu događaja.

Samiru Ivoševiću je pak Vrhovni sud prvotnu presudu od 20 godina kao pomagaču u atentatu smanjio na 13 godina. Optužnica je Nikolića teretila da se 2000. godine u Nizozemskoj sastao s Jamesom Cappiauom i još jednom nepoznatom osobom kako bi se dogovorili da za 200.000 njemačkih maraka likvidiraju Sliška. Naručitelj Sliškova ubistva nikada nije otkriven. Ivica Bertić je pak za ubistvo Cappiaua dobio devet godina.

Iako je Sliško svojevremeno iz Sesveta preselio u centar Zagreba kako bi ubojici otežao posao, a zgrada u kojoj je stanovao bila je pod cjelodnevnom budnom paskom njegovih tjelohranitelja, sudbonosni metak naposljetku ipak nije izbjegao.

Sliško je, naime, ubijen nakon četiri neuspjela atentata. U novembru 1999. godine poginuo je Zoran Domini, slučajni prolaznik. Na Sliškov blindirani džip u Preradovićevoj ulici u centru Zagreba tada je ispaljen projektil iz Armbrusta. I Sliško i Bertić su prošli bez ozljeda. Za ubojstvo Dominija sudilo se Nikici Jelaviću, no dva puta je oslobođen.

Jelavića se sumnjičilo i da je u januaru 1995. iz puškomitraljeza Zastava pucao na Sliška i Juraja Dodića, koji su izišli iz ureda u Maksimirskoj 109 i sjeli u Sliškov automobil. Dodić je tada uzvratio paljbu i obojica su uspjeli pobjeći natrag u zgradu, ali su pritom teško ranjeni.

Xemail Bahluli ubijen je u novembru 2001. godine. Likvidiran je hicima u glavu. Povod je navodno narkoobračun albanskih klanova.

Veselin Marinov Bugarin ubijen je u maju 2002. godine u kafiću NBA u Chromosovu tornju. U tog bugarskog tajnog agenta, koji je bio i vojnik Mladena Naletilića Tute, pucao je Vinko Žuljević Klica koji se sam predao policiji.

Oslobođen je optužbi jer je na sudu dokazano da je nekoliko hitaca u Marinova ispalio u samoobrani. Marinova je svojevremeno tražio Središnji ured Interpola u Sofiji zbog krađe vozila i nakita, a u Hrvatskoj je protiv njega podignuta optužnica za silovanje.

Marinova se teretilo da je potkraj 1998. silovao jednu djevojku prijeteći joj pištoljem koji je imao metak u cijevi. Protiv Marinova su se vodili i postupci zbog ovjeravanja neistinitog sadržaja, protupravne naplate i posredovanja u prostituciji.

Oslobođen je optužbe za krijumčarenje četiri kilograma heroina koji je policija našla u automobilu pred njegovim stanom i zaplijenila. Utvrđeno je, međutim, da mu je drogu podmetnula policija. Na svjedočenju zatvorenom za javnost kao svjedoci njegove obrane govorili su čak i bivši predstojnik UNS-a Ivan Jarnjak te Josip Perković, veteran jugoslavenskih, a potom hrvatskih tajnih službi. Nagađalo se kako je možda upravo njihov iskaz bio bitan za oslobađajuću presudu jer su najvjerojatnije istaknuli zasluge Marinova za te službe.

Darko Dakić ubijen je u oktobru 2002. godine u Osijeku. Likvidiran je u klasičnoj sačekuši ispred svoje kuće. U njega je iz blizine rafalno ispaljeno pet hitaca, i to u glavu. Bio je vlasnik lanca mjenjačnica. Tog bivšeg boksača povezivalo se s krim-miljeom, a navodno se bavio kamatarenjem. Nekoliko je mjeseci odležao zbog iznude. Ubica nije otkriven.

Marko Sliško, brat ubijenog Vjeke, likvidiran je u januaru 2003. godine u Bunićevoj ulici u Zagrebu. Ubojica mu je ispalio nekoliko hitaca u leđa dok je iz auta išao prema svom hotelu. Ubojica, kao i motiv još su nepoznati.

U sljedećem nastavku čitajte: Dino Pokrovac, nogometni menadžer, likvidiran u junu 2005. godine

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co