Otpočelo testiranje za Oružane snage BiH

 

U ponedjeljak 21. 05. 2012. godine na lokacijama OS BiH – u Sarajevu i Tuzli otpočelo je testiranje prijavljenih kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu, na osnovu četvrtog po redu Javnog oglasa za prijem 300 vojnika u profesionalnu vojnu službu u OS BiH objavljenog 29. 03. 2012. godine. Na lokacijama OS BiH u Banja Luci i Čapljini, testiranje će početi 04. 06. 2012. godine, a planirano je da se sva testiranja završe do polovine jula 2012. godine.

 

Ukupno oko 7000 kandidata će se u naredna dva i po mjeseca dana testirati iz općeg znanja, testa fizičke sposobnosti i obavljenog intervjua, nakon čega će biti izrađena jedinstvena rang lista po formacijskim dužnostima i izvršen odabir kandidata koji će biti upućeni na ljekarski pregled i na osnovnu obuku.

Procesu odabira kandidata u Ministarstvu odbrane BiH posvećena je posebna pažnja, uz potpunu i striktnu primjenu zakonskih i podzakonskih odredbi koje regulišu oblast prijema u vojnu službu, što će osigurati svim kandidatima koji su aplicirali jednake uslove, uz verifikaciju i uvažavanje postignutih pojedinačnih rezultata kandidata na testiranjima.

 

Također, da bi se eliminisale moguće negativne pojave, Ministarstvo odbrane je poduzelo niz dodatnih mjera za ostvarivanje transparentnosti prijema vojnika u OS BiH, kojima će se omogućiti da samo rezultati testiranja budu najbolja preporuka za prijem u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH i da samo najbolji kandidati postanu pripadnici Oružanih snaga BiH.

Danas je u kasarni „Rajlovac OS BiH“ testiranju pristupilo prvih 50 kandidata, podijeljenih u dvije grupe, među kojima su Ivan Adžailo, 23, iz Novog Travnika, Adilović Samra, 23, iz Viteza, Agić Dženeta, 21, iz Sarajeva, koji su izrazili svoju nadu da će postati pripadnici OS BiH, te su se za ovo testiranje pripremali dva mjeseca.

 

Kao razlog prijavaljivanja na oglasa za prijem u PVS, kandidati navode želju za učeešćem u misijama, školovanje i napredovanje u službi, kod svih kandidata izražena je volja za napredovanjem u službi, a kod kandidatkinja i spremnost za izvršavanje vojničkih zadataka ravnopravno sa muškarcima.

izvor: Mod BiH

r
About konkursi INFO
Autor je lud za vojskom, policijom i svime što je vezano uz sigurnost!

2 Comments on Otpočelo testiranje za Oružane snage BiH

  1. kad izlazi ko je prosao tko nije

  2. kad ce biti sledeci konkurs

Leave a comment

Your email address will not be published.

*