Otpočelo testiranje za Oružane snage BiH

konkursi INFO
By konkursi INFO Maj 24, 2012 12:44

Otpočelo testiranje za Oružane snage BiH

Related Articles

U ponedjeljak 21. 05. 2012. godine na lokacijama OS BiH – u Sarajevu i Tuzli otpočelo je testiranje prijavljenih kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu, na osnovu četvrtog po redu Javnog oglasa za prijem 300 vojnika u profesionalnu vojnu službu u OS BiH objavljenog 29. 03. 2012. godine. Na lokacijama OS BiH u Banja Luci i Čapljini, testiranje će početi 04. 06. 2012. godine, a planirano je da se sva testiranja završe do polovine jula 2012. godine.

 

Ukupno oko 7000 kandidata će se u naredna dva i po mjeseca dana testirati iz općeg znanja, testa fizičke sposobnosti i obavljenog intervjua, nakon čega će biti izrađena jedinstvena rang lista po formacijskim dužnostima i izvršen odabir kandidata koji će biti upućeni na ljekarski pregled i na osnovnu obuku.

Procesu odabira kandidata u Ministarstvu odbrane BiH posvećena je posebna pažnja, uz potpunu i striktnu primjenu zakonskih i podzakonskih odredbi koje regulišu oblast prijema u vojnu službu, što će osigurati svim kandidatima koji su aplicirali jednake uslove, uz verifikaciju i uvažavanje postignutih pojedinačnih rezultata kandidata na testiranjima.

 

Također, da bi se eliminisale moguće negativne pojave, Ministarstvo odbrane je poduzelo niz dodatnih mjera za ostvarivanje transparentnosti prijema vojnika u OS BiH, kojima će se omogućiti da samo rezultati testiranja budu najbolja preporuka za prijem u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH i da samo najbolji kandidati postanu pripadnici Oružanih snaga BiH.

Danas je u kasarni „Rajlovac OS BiH“ testiranju pristupilo prvih 50 kandidata, podijeljenih u dvije grupe, među kojima su Ivan Adžailo, 23, iz Novog Travnika, Adilović Samra, 23, iz Viteza, Agić Dženeta, 21, iz Sarajeva, koji su izrazili svoju nadu da će postati pripadnici OS BiH, te su se za ovo testiranje pripremali dva mjeseca.

 

Kao razlog prijavaljivanja na oglasa za prijem u PVS, kandidati navode želju za učeešćem u misijama, školovanje i napredovanje u službi, kod svih kandidata izražena je volja za napredovanjem u službi, a kod kandidatkinja i spremnost za izvršavanje vojničkih zadataka ravnopravno sa muškarcima.

izvor: Mod BiH

konkursi INFO
By konkursi INFO Maj 24, 2012 12:44
Write a comment

2 Comments

  1. Ernad Zola Zoletic August 11, 10:41

    kad izlazi ko je prosao tko nije

    Reply to this comment
  2. Kristijana Sekulic Decembar 4, 18:38

    kad ce biti sledeci konkurs

    Reply to this comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*